Malzemeler
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuru nane
1 tutam dere otu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
Maydanoz
Sıvı yağ
Asma yaprağı
Sıcak su
Tuz
Tarif
Pirinçleri güzelce yıkayarak süzgece alıyoruz. Kuş üzümlerini küçük boy kaseye koyup seviyesi üzerine çıkacak şekilde sıcak su döküyoruz. Kuru soğanlarımızı soyup güzelce doğruyoruz. Orta boy tencere içerisine 5 kaşık sıvı yağ döküyoruz ve ocağın üzerine alıyoruz. Yağımız ısındıktan sonra dolmalık fıstıklarımızı ekliyoruz, altın sarısı rengine gelinceye kadar karışımımızı kavuruyoruz. Üzerine doğranmış soğanlarımızı da ekleyerek 10 dakika daha kavuruyoruz. Sonra pirincimizi ilave ederek ardından da suyun içerisinde bekleyen kuş üzümlerini süzerek tencereye döküyoruz. Yavaş yavaş olacak şekilde karıştırarak bütün karışımımızı 6-7 dakika kadar kavuruyoruz. Son olarak da tuzunu, karabiberini, yenibaharını, nanesini ilave ediyoruz, sonra biraz daha kavuryoruz ve pirinçlerin biraz üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave ediyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateş üzerinde 5 dakika kadar pişiriyoruz. Bu sürenin sonrasında ocaktan alıp dinlendiriyoruz, sonra kapağını açıp soğutuyoruz. Pirinçlerin pilavdan daha sert ve iri olmasını istediğimiz için suyunu az ilave ettik. İnce doğranmış maydanozu, dereotunu, tarçınını da bunun üzerinde ilave ediyoruz. Hepsini güzelce karıştırıyoruz
Sarmamızın hazırlığına başlamadan önce tuzunun iyice çıkması için salamura yapraklarımızı sıcak suy ile 3 saat öncesinden ıslatıyoruz, 5-6 sefer de suyunu değiştiriyoruz. Tuzu çıkmış olan yapraklarımızı avucumuzun içinene teker teker alıyoruz, 1 tatlı kaşığı ya da istediğimiz miktarda hazırladığımız iç malzemeden koyuyoruz, sarmamızı güzelce sarıp tenceremize yerleştiriyoruz. Sarma işlemimizi tamamlandıktan sonra bunun üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker serpiyoruz, 1 adet limonumuzun dilimleri, 1 çay bardağı ya da arzu ettiğiniz miktarda sıvı yağı dökebilirsiniz. Tencerenin içerisine sığabilecek bir tabağı sarmalarımızın üzerine kapatıyoruz. Üst kısmına bir parmak çıkacak kadar su ilave ediyoruz. Normal bir tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ortalama olarak 1 saat kadar pişiriyoruz. Bu sürenin sonunda 1 tane sarmayı tencereden alıp soğutuyoruz ve sonra yaprakların pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Zeytinyağlı yaprak sarmanız pişmiş ise ocaktan alıyoruz, kapağını kapatarak serin bir ortamda soğuduktan sonra arzu ederseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz, isterseniz ce servis tabağına alarak, güzelce dizip, kenarlarına limon, maydanoz, domates dilimleriyle süsleyip servis yapabilirsiniz.
Hazırlayan: Oktay Usta
Tarif: Oktay Usta zeytinyağlı yaprak sarması tarifi
(Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır?)
Zeytinyağlı yaprak sarması videolu anlatımı :
BENZER İÇERİKLER
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimizDİĞER YORUMLAR
Yorumlarınızı PaylaşabilirsinizGÖKBERK TACİ
hızlı yapın yanlış yapın :p
ŞÖLEN İPEK
süpersin sen oktay ustam…
TARİF KATEGORİLERİ
Tarif KategorilerimizGünün Tarifi
Gül Harikası Yaş Pasta Çok Nefis Gülü Pasta ... siddetle tavsiye...
Yemek Tarifleri Sitemize Hoşgeldiniz. Sitemizde Tüm Yemek Tariflerini Bulabilirsiniz. Et Yemekleri Tarifleri, Sebze Yemekleri Tarifleri, Tavuk Yemekleri Tarifleri, Hamur İşleri Tarifleri, Kebap Tarifleri, Balık Yemekleri Tarifleri, Çorba Tarifleri, Pilav Tarifleri, Makarna Tarifleri, Börek Tarifleri, Pide Tarifleri, Zeytinyağlı Tarifleri, Yumurta Yemekleri Tarifleri, Pasta Tarifleri, Kek Tarifleri, Kurabiye Tarifleri, Mantı Tarifleri, Patates Yemeği Tarifleier, Sütlü Tatlı Tarifleri, Salata Tarifleri, Soğuk Meze Tarifleri. Sitemizde yayınlanan tariflerin telif hakları yazarına aittir.
Türkiye'nin En Kapsamlı Yemek Tarifleri Portalı - Her Gün Ziyaret Ediniz.